Please reload

Скорошни

Как се засажда роза

19.03.2017

1/2
Please reload

Любими

Общи препоръки за отглеждане на домати

01.02.2018

 

Доматите са едногодишно самоопрашващо се растение, но по изключение може да се яви и кръстосано опрашване.

Семената на доматите са дребни и 1 грам съдържа около 300 - 320 бр, в зависимост от сорта.

Доматът е взискателен към топлината. Семената му покълват при температура на почвата 15-16 градуса по Целзий. Започва да цъфти при температури над 15 градуса, а под 10 градуса спира растежът. Ако температурите паднат под нулата растението загива. Оптимални температури за развитие са през деня 18 - 25 градуса, а през нощта 15-16 градуса.

Доматите са светло- и влаголюбиво растение.

Отглеждане на доматите

Ранните домати се отглеждат чрез разсад. Семената се засяват от средата на януари до началото на февруари в отопляема оранжерия. На 1 кв.м. се засяват около 2-3 гр. семена. След като разсадът се кръстоса е необходимо да се пикира. Пази се да не прерасне, поради което се полива малко. Готовият разсад трябва да бъде с дебело стъбло, къси междувъзлия и височина 25-30 см. Засажда се наоткрито когато почвата се е затоплила към 10 градуса по Целзий на разстояния 80-85 см. между редовете и 30 см. между растенията.

Средно ранните домати се отглеждат чрез разсад (за високорастящите сортове) или без разсад (за нискорастящите сортове). Семената се засяват в оранжерия или тунел от средата до края на март, като за 1 кв.м. са необходими  2-3 гр. семена. Не е необходимо пикиране. Разсаждането наоткрито се извършва от 15 до 30 май при разстояния 80-90 см. между редовете и 40 см. между растенията.

Късните домати се отглеждат като втора култура. Семената за получаване на разсад се засяват от края на май до 10 юни наоткрито. Разсажда се между 1 и 10 юли. Безколовите домати от тип "консерва" се засяват директно.

Грижа за доматите

За произвеждане на качествена продукция е необходимо полагането на редовни грижи за растенията. Необходимо е редовно поливане, като отначало се полива по-рядко, а през горещините по-често. Не бива да се допуска заблатяване на почвата. Добре е да се извърши подхранване с тор поне 2-3 пъти. Редовното окопаване и борбата с плевелите допринася за благоприятното развитие на доматите.

Друга важна грижа е колтученето и редовната борба с болестите и вредителите по доматите. 

 

Посочените срокове на засяване и начини на отглеждане са ориентировъчни. Всеки градинар трябва да вземе предвид климатичните условия в неговия район, типа почва и други предпоставки. Препоръките са необвързващи и не задължават потребителите да се придържат към тях.

 

Share on Facebook
Please reload

Последвайте ни
Please reload

Търсене по тагове
Please reload

Архив
  • Facebook Basic Square

© 2018 by Сементис ООД

"СЕМЕНТИС"

 Семена, луковици и продукти за вашата градина

Общински пазар - Монтана

магазин № 403
гр. Монтана, 3400

Телефон за клиенти: +359 886 861 556 

Работно време:

Понеделник - Петък: 9 :00- 18:00 
Събота: 9:00 - 13:00

​Неделя: почивен ден

За въпроси и информация ни пишета на:

info@e-semenata.com

или

  • Facebook Clean